Hovslagare i Halland och Göteborg med omnejd


Hovslagare i Halland och Göteborg med omnejd

Hovslagare är ett gammalt hantverk som man ursprungligen räknade in i smedens arbetsuppgifter. Yrket har inte genomgått några större förändringar från dess tidigare form och innebär flera ergonomiskt påfrestande arbetsmoment.

Förutom en god fysik som klarar av dessa påfrestningar behöver hovslagaren ha förmågan att känna in hästen då arbetet sker nära och i samarbete med hästen. Alla hästar är olika, och det är viktigt att man behandlar varje häst som den unika individ den är.

Detta kräver individuella lösningar för varje häst. I mitt arbete som hovslagare utgår jag alltid från hästens behov.

Det är oerhört viktigt att hästen får rätt skor anpassade efter de fysiska påfrestningar som den utsätts för när vi kör eller rider. Detta för att undvika felbelastningar på leder som i sin tur gör att hästen utvecklar skador. Rätt storlek på skon är lika viktig som att verka fram rätt form på hovarna.

Jag ser till att alltid ha med ett brett sortiment av skor i bilen för att vara säker på att storleken blir rätt!

Jag erbjuder en mängd olika typer av hästskor för att hitta rätt skor till de förhållanden och den hov som passar just din häst i sitt dagliga liv.
När hovarna verkas, formar jag skorna så de passar hästens hov.
Det kan också vara nödvändigt att korrigera mindre fel i hästens hovform. Detta ska ske med 6-8 veckors mellanrum.


Halt häst

Att sko en häst på ett korrekt sätt påverkar hästens rörelseförmåga och ger hästen förutsättningar att ta ut sitt fulla rörelseomfång. När man utför verkning och skoning felaktigt kan detta leda till hälta. Är hästen halt ska man utreda detta omgående. Läs mer om halt häst här.


Inför besöket av hovslagare

För att kunna utföra bästa möjliga arbete när jag kommer på besök, så är det bra att du som hästägare tänker på följande viktiga punkter.
  • Ha en bra plats med god belysning.
  • Ta in hästen i god tid innan jag kommer.
  • Borsta av ben och kratsa ut hovarna.
  • Se till att hästen är ren och torr.