Halt häst


Halt häst, hovsprickor, hovböld och hur man åtgärdar det

Att ha en halt häst är mycket vanligt. Begreppet halt kan variera allt från blockhälta, då hästen hoppar på tre ben, till att rörelsemönstret är annorlunda på ett sätt som är väldigt svårt att uppfatta. Vad hältan beror på kan variera mycket. Ibland kan det vara svårt att se var problemet kommer ifrån. Ett viktigt sätt att förbygga hälta är att man ser till att hästen får korrekt hovvård. Det innebär bland annat att hovslagaren ser till att formen på hoven och storleken på skon är rätt för att undvika att hästen belastar sina leder fel.


Hovsprickor - leder inte alltid till halt häst

Hovsprickor är ett annat vanligt hovproblem. Vanligtvis leder hovsprickor inte till halt häst men det kan förekomma. En hov som man inte veckar i tid har större risk att få hovsprickor och en spricka kan också påverka rörelsemönstret hos hästen. I värsta fall kan en hovspricka bli infekterad och då behöver man låta en veterinär se över hoven. Orsaken till hovsprickor är många gånger överbelastning, rörelsestörning eller ärrbildning i kronranden. För att förebygga hovsprickor ska hästen stå i en ren och torr miljö, ha en god kosthållning och motion men framförallt, god hovvård. För att laga trasiga hovar behöver man ta hjälp av en kompetent hovslagare med god yrkeserfarenhet.


Hovböld - hälta som kan komma smygande eller plötsligt

Hovböld är ett infekterat område som orsakas av bakterier. När bakterier tränger in genom t.e.x ett spiktramp eller sömstick kan var bildas när kroppen bekämpar infektionen och en böld uppstår. Hovböld kan orsaka hälta som kommer och går, göra hästen halt plötsligt eller komma smygande. Det är inte heller ovanligt att värme i hoven uppkommer. När en häst har en hovböld ska denna boxvilas och man ska tillkalla hovslagare. Hovslagare kan behandla de vanligare fallen av hovbölder och tar då av skon och veckar hoven vid behov. Hovslagare kan också se över om hästen behöver veterinärvård vid allvarligare fall. Andra vanliga åkommor som bakterier och/eller svamp orsakar är bärrandsröta eller strålröta. Samtliga av dessa åkommor kan man förebygga av god hovvård.